0

Mat på vandringen

Nu står hösten på glänt och vandringen är som vackrast i många delar av landet. Bland det viktigaste på vandringen är maten, förutom tillgång på vatten såklart. Här kommer ett litet tips som kommer spara en slant i era plånböcker. Färdig torkad mat på påse är som bekant väldigt dyr. Det är fullt möjligt att torka sin egna mat inför exempelvis fjällvandringen. Fördelen med att man torkar maten är att den håller längre men också att den tar mindre plats och väger mindre i din packning. Det är möjligt att torka nästan allt och det kan bli riktigt gott och det kan vara riktigt roligt att själv skapa sin mat som en förberedelser inför turen.
Det finns speciella torkmaskiner för mat men det vanligast är att torka i ugnen. Sätt ugnen på 50-60 grader och lämna ugnsluckan på glänt under torkningen så luften får cirkulera och på sä sätt snabbare torkar ut maten. Generella reglen är att dela maten i så små bitar eller tunna skivor som möjligt för då går det snabbare att torka.
Det tar flera timmar (8-20 h) att torka mat och den generella reglen är att det är klart när maten är spröd, torr eller går att bryta. Förväll/förkoka gärna grönsaker och rotfrukter som skall kokas innan de torkas så tar det kortare tid att koka dem när ni sedan är ute på fjället eller i skogen.

Tunna skivor av frukt (ex äpplen)
Grönsaker (ex paprika, Zucchini)
Rotfrukter (ex zucchini)
Svamp
Kött (välj fettsnålt kött och tillaga det innan torkning)
Tacoskött
Köttfärssås
m.m.

Lycka till! Torkad köttfärs

Kommentera här: